Emil Milan Meniga

EMIL MILAN MENIGA (1880. – 1959.) biciklističku je karijeru započeo kao junior “Sloge” 1902. godine. U članstvu varaždinskog kluba ostao je do 1910. godine, a u tom razdoblju kao biciklistički reprezentativac, po profesiji poljoprivredni tehničar, nanizao je seriju svjetskih uspjeha.

Pobjeđuje gotovo na svim trkama bez obzira radilo se o domaćoj ili međunarodnoj konkurenciji. Varaždinci su posebno ponosni na njegov podvig ostvaren 16. kolovoza 1908. godine kada pobjeđuje na trci dugoj 240 km od Graza do Zagreba.

Ipak, najvažnija mu je godina u karijeri 1909. Tada na cesti Ljubljana – Trst pobjeđuje sve konkurente i postaje prvakom Južnih Slavena, tada u jednoj od najprestižnijih titula koje su se u biciklizmu mogle ostvariti.

Volio je i rekordne brzine, pa se 1910. godine upisuje i među rekordere.

Od starog mosta preko Save u Zagrebu, pa do mosta preko Drave u Varaždinu, razdaljinu dugačku 84,3 km, po lošem prašnjavom putu prevaljuje za 2 sata i 57 minuta, što je dakako vrijeme novog rekorda. Istovremeno vlakom se od Za¬greba do Varaždina putovalo pet sati…

U Menigine podvige moramo još uvrstiti pobjedu na prvenstvu Hrvatske, Slavonije i Dalmacije 1908. godine. Nakon blistave karijere u varaždinskoj “Slogi” Meniga je otišao u Zagreb i tamo nastavio svoj put biciklističkog PRVAKA